Doğrulama

Tokyo’da Bir Dükkanın Önündeki Atatürk Tablosu Gerçek mi?

Bulgularımız:

  • Atatürk fotoğrafı tabloya sonradan eklenmiş.
  • 1949’da Çin’in Şangay kentinde çekilen fotoğrafın orijinal halinde bir berber dükkanı ve önünde müşterilerin fotoğrafı yer alıyor.

Reddit’te dolaşırken oldukça enteresan bir fotoğrafa denk geldik. Siyah beyaz olduğu için eski bir tarihi gösterdiğini düşündüğümüz bir fotoğraf epey etkileşim almış bile. Fotoğrafta nerede yer aldığı belirtilmeyen bir dükkanın önünde, Mustafa Kemal Atatürk’ün tablosu yer alıyor. Asılı olan tablolar hem de tek değil, iki tane… Söz konusu paylaşımı r/Burdurland alt Reddit sayfasında bir kullanıcı da yapmış. Gönderisine şu ifadelere yer eklemiş:

“O’ sadece Türklerin değil, Dünyanın tek Lideriydi!” – (Arşivlenmiş Tweet)

Ayrıca bu paylaşım sadece Reddit’le kalmamış. Twitter’da benzer bir şekilde yayılımda olduğunu görüyoruz. Bir kullanıcı aynı fotoğraf için bu sefer şu açıklamayı yazmış:

“Huzurlu günler Kemalist kuvvayımilliyeci dostlarım 1936 yer Japonya Tokyo ne güzel bir manzara ATATÜRK çü olarak gurur duydum neden dünya lideri anladınız mı.” -(Arşivlenmiş Tweet)

İnternetçilerin Atatürk ve hayatı ile alakalı kasten veya istemeden de olsa yanlış bilgi paylaşımına daha önceden denk gelmiştik. Dolayısıyla öyle hemen “As bayrakları!” kafasına girmek doğru olmaz değil mi?

Kollarımızı dirseklerimize kadar sıvadık ve bu işi araştırmaya başladık.

Orijinal Tablolarda Atatürk Yer Almıyor

Japonya’nın başkenti Tokyo’da bir dükkanın önünde Atatürk’ün tablosunun yer aldığı iddiasını incelemeye başladık. Öncelikle bu işe tersine görsel arama yöntemi ile başlamak en iyisidir diye düşünüyoruz. Bunu nasıl yaptığımızı bir blog yazısı ile anlatmıştık. Buradan ulaşabilirsiniz.

Neyse efendim tablonun aslına ulaşıyoruz elbette. Google Arts & Culture veri tabanında, 1949 tarihli bu fotoğrafın Çin’in Şangay şehrini gösterdiğini görüyoruz. İddia edildiği gibi Japonya Tokyo değil, Çin’de kaydedilmiş. Ayrıca “Last Days Of Shanghai (Şangay’da son günler)” başlıklı bu fotoğrafın orijinalinde Atatürk yer almıyor.

Fotoğrafı detaylı araştırdığımızda, Jack Birns isimli bir Amerikalı fotoğrafçı tarafından 1949 yılında kadraja alındığını görüyoruz. İşbu fotoğraf ve benzerleri dünyanın en ikonik dergilerinden LIFE’ın katalogunda yer alıyor. Fotoğrafta da iddianın aksine bir kuaför salonu olduğu ve tablodaki kişilerin müşteriler olduğunu anlıyoruz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu