DoğrulamaPolitika

Fotoğraf İmamoğlu’nun Mason Belgesini mi Gösteriyor?

Bulgularımız:

  • Orijinal belgede “Hürol Taşdelen” ismi yer alıyor. Ekrem İmamoğlu’nun ismi fotomontaj ile eklenmiş.
  • Belgedeki fotoğraf, FaceApp isimli bir görsel düzenleme aracında bulunan gençleştirme efekti ile oluşturulmuş.
  • Hürol Taşdelen, belgenin kendisine ait olduğunu belirtiyor.

Geçenlerde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun aile mezarlığında “Yossi İmamoğlu” isminde biri olduğuna dair iddiaya rastlamıştık. Daha sonra bu mezar taşının üstüne ismin, sonradan fotomontaj ile dahil olduğunu kanıtlamıştık. Ancak malum seçim dönemi… Bu gibi iddiaların ardı arkası kesilmiyor. İBB Başkanı ile alakalı bir başka iddia daha yayılımdaydı.

Tweet.

Görüntüde, üzerinde mason locasında içerisinde ‘üstatlık’ mertebesine eriştiği ibaresi yer alan bir belge görüyoruz. Belgeye sahip olan kişi ise sözde “Ekrem İmamoğlu”. Bu sözde diplomanın gerçek olup olmadığını inceledik.

Mason Locası Belgesi Ekrem İmamoğlu’na mı Ait?

İBB Başkanı İmamoğlu’nun mason locasında üstatlığa yükseldiğini gösteren sözde belgeyi araştırmaya başlıyoruz. Google’da “Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası” ve “Ekrem İmamoğlu” anahtar kelimeleriyle konuyu arıyoruz. Ancak herhangi bir anlamlı bulguya ulaşamıyoruz.

Belge İmamoğlu’na Ait Değil

Google’de herhangi bir sonuca ulaşamamamızın ardından bu sefer de tersine görsel arama yöntemi kullandık. Böylelikle bazı bulgulara ulaştık.

Ekrem İmamoğlu’na ait olduğu iddiasıyla yayılımda olan sahte belge ve orijinal, fotomontajsız hali yan yana.

İBB Başkanına ait olduğu iddiasıyla yıllardır dolaşımda olduğunu gördüğümüz bu sözde belge “sahte”. Çünkü belgede Hürol Taşdelen ismi yazıyor.

Taşdelen, yıllardan bu yana yayılımda olan bu iddialardan hicap duymuş ve kendi kişisel sitesinde bu konuyu açmış. Açıklamanın tamamı kendi web sitesinde yer alıyor:

Bu alçak iftira için benim mason diplomamı fotoşop yapan trollerin kara cahil ve zeka yoksunu oldukları o kadar açık ki;

  • Hür ve Kabul Edilmiş Masonlar Büyük Locası (HKEMBL) bünyesinde olan Şafak Muh. Locası, Ankara ‘da 2001 tarihinde kurulmuştur.
  • 2001 tarihinde kurulmuş bir locada, bir kişi 1995 tarihinde Üstad derecesini alması mümkün olabilir mi? 1995 ‘de daha Şafak locası ortada bile yok.
  • Mason yaşadığı şehirde bir locaya üye olur. Sn. İmamoğlu Ankara ‘da hiçbir zaman yaşamamışken, İstanbul ‘da onlarca mason locası varken, Ankara da 2001 ‘de kurulmuş bir locaya üye olamaz.
  • Mason Cevat Gürer, 1995 yılında HKEMBL Büyük Sekreteri değildi.
  • Ortada dolaştırılan diplomanın aslı bana aittir ve aylar önce bana ait sanal ortamımda yayımladım. Oradan kopyalayıp, sahtekarlık yapmışlar. Mason diploması üzerinde fotoğraf yoktur ayrıca.
  • Benim diplomamın sayısına bakarsanız, sayısını bile değiştirmeyi akıl edememişler.

Dolayısıyla Taşdelen, 1995’te İmamoğlu’na verildiği iddiasıyla ara ara gündeme gelen bu paylaşımları, kanıtlar sunarak açıklamış. Taşdelen’in öne sürdüğü Cevat Gürer’in 1995’te HKEMBL büyük sekreteri olmaması, Şafak Locasının o yıllarda henüz var olmaması gibi bilgileri açık kaynaklarla teyit ediyoruz. Dolayısıyla belgeyi rahatlıkla yanlışlayabiliyoruz. Bu sefer elimizde tek bir soru işareti kalıyor: Fotoğrafın kaynağı ne?

İmamoğlu’nun Fotoğrafına Gençleştirme Efekti Uygulamışlar

Belgenin sahte olmasının yanı sıra, Ekrem İmamoğlu’nun fotoğrafı da gençlik fotoğrafı değil. Bu sahte diplomayı imal eden internetçi, üşendiğinden olsa gerek İmamoğlu’nun gençlik fotoğrafını koymamış. Bunun yerine bir dijital düzenleme aracı olan FaceApp ile fotoğrafa gençleştirme efekti uygulamış. Böylelikle fotoğrafın da sahte olduğunu ortaya çıkarıyoruz.

Ekrem İmamoğlu’nun FaceApp ile oluşturulmuş fotoğrafı. Orijinal Hali ve Sahtesi yan yana.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu