Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the post-duplicator domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/buyuteco/public_html/wp-includes/functions.php on line 6121
Hortumuyla Yavru Aslanı Taşıyan Bir Fili Gösteren Fotoğraf Gerçek mi? - Büyüteç
Doğrulama

Hortumuyla Yavru Aslanı Taşıyan Bir Fili Gösteren Fotoğraf Gerçek mi?

Hortumuyla yavru bir aslanı taşıyan fil fotoğrafı yıllardır sosyal medyada yayılıyor. Peki böylesi bir durum gerçek olabilir mi? Acaba? Buna bir baktık.

Bulgularımız:

  • Görsel Kruger Ulusal Park’ının ‘1 Nisan‘ için şaka amacıyla hazırlamış olduğu bir dijital düzenleme.
  • Fotoğrafın orijinalinde yalnızca fil görünüyor. Aslan ve yavru aslan görüntüleri sonradan eklenmiş.

İnternet enteresan bir mecra gerçekten de. Bazıları günümüzü güzelleştiren fotoğraflar atıyor, bazıları ise sahte olduğu Everest Dağı kadar apaçık ortada paylaşımları gerçek diye yutturup prim kasıyor. Ortam karışık, akıllar karışık…

Geçtiğimiz günlerde bir görsel sosyal medya gündemindeydi. Görselde yavru bir aslanı taşıyan bir fil fotoğrafı için “yılın görseli” açıklaması yapıldı.

Tweet (Arşivlenmiş)

Burada internetçiler ikiye ayrıldı. Bu fotoğrafın içleri ısıtan bir enstantane olduğunu söyleyen de vardı, “yahu bu fake kardeşim bu fake.. Buna inana Hulk’ın gerçek olduğuna da inanır…”  diyenler de.

Onlar tartışadursun, bu işe son noktayı biz koyalım. Gelin bir bakalım buna.

Görsel ‘1 Nisan şakası’ amaçlı üretilmiş bir dijital düzenleme içeriyor

Görseli Twitter üzerinden; “Elephant, “Lion” gibi ingilizce anahtar kelimelerle aradığımızda filin aslan yavrusu taşıdığı ana ait sanılan ve hatta ‘yılın fotoğrafı‘ açıklaması ile paylaşılan bu fotoğrafın aslına neymiş ulaşıyoruz.

Tweet (arşivlenmiş)

Kruger Ulusal Park’ının Kruger Sightings adlı Twitter hesabından atılan tweette şu ifadeler kullanılmış:

“Yavrusunu taşıyan bir dişi aslan takip ediyorduk ve aslan çok yorulmuştu. Dişi aslana yardım etmek isteyen bir fil geldi. Fil gövdesini indirdi, yavru fırladı ve fil aslan yavrusunu taşıdı!! S28, S girişine 3 km mesafede Sloof Lirpa tarafından kaydedildi.”

‘Sloof Lirpa’ isimli bir kişi elbette yok. Sloof Lirpa tersten okununca ‘April Fool’ yani Türkçesiyle “1 Nisan” anlamına geliyor. Zaten paylaşımın 1 Nisan’da yapılması da bunu doğrular nitelikte.

Yani sonuç olarak Ezop masallarından fırlamış gibi duran bu anlatının aslında gerçek olmadığını görüyoruz..

fil görseli

Fil fotoğraf içerisinde kırpıp TinEye üzerinde tersine görsel arama yöntemiyle tarattığımızda, fotoğrafın Wikipedia’da da filin bilimsel makalesinde görsel olarak kullanıldığını görüyoruz. Görüldüğü üzere ne filin yanında ne de arka planda aslanlar yer almıyor.

Yavru aslanın alındığı stok görsel:

Yavru aslan görüntüsü

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu