
Beyin, bilimin halen daha kesin olarak çözemediği fenomenlerle dolu karmaşık diyebileceğimiz bir organımız. 19. yüzyılda nörolojinin yanında psikoloji yani ruh biliminin de gelişimiyle birçok soruya cevap bulduk. Tabii elbette oldukça tuhaf bilişsel yanılsamalar da yaşıyoruz, tıpkı Mandela Etkisi gibi.
Gelin Mandela Etkisi nedir bunu inceleyelim!
Benim Beynimde MicroSD 1GB Hafıza Kartı Var Hocam!
Pokemon‘un sarı renkli afacan yaratığı Pikaçu’yu bilmeyen yok. Şimdi gözlerinizi kapatın ve Pikaçu’nun şeklini bir gözlerinizin önüne getirin. Evet, sarı renkli “pika! pika!” diye bağıran, rakip pokemonlara habire elektrik fırlatan afacan bir oyuncu. Ee başka? Mesela kuyruğu ne renkti Pikaçu’nun? Kuyruğunun ucunun siyah olduğunu düşünenler, maalesef… Hata yaptınız. Pikaçu’nun kuyruğunun ucunda siyah bir bölüm yok. İsterseniz Google’dan bakabilirsiniz. Pikaçu’nun kuyruğu sapsarı renkte aslında.

Keza Monopoly‘nin maskotu zengin amcamız da monokl (tek çerçeveli gözlük) takmıyor. Gözlük falan yok gözünde yani. Sevgili okurlarım muhtemelen sizlerin hafızası da benim gibi Powerpuff Girls çizgi dizisindeki başkan ile karıştırıyor. İki karakterde de aynı bıyık var ve tipleri çok benziyor.

Bu arada Mickey Mouse askılı kıyafet falan giymiyor. Düz tek parça bir şortu var. Kırmızı bir tulum giydiğine yemin edebilirim ama ispatlayamam sanırım…

Evet. bütün bu yanılsamalar şaşırtıcı elbette. Fakat korkmaya gerek yok, kitlesel bir trolleme yaşamıyoruz. Peki bunlar neden oluyor, yani neden hafızamız bizi yanıltıyor da tüm bu yanlış bilgileri kendimizce gerçekmiş gibi yorumluyoruz? Bizim beynimizdeki hafıza gerçekten 1GB mı?
Beynimizde Bazen Aksamalar Oluyor
Bu “Mandela Etkisi” dediğimiz fenomen, Nelson Mandela’nın çoğu kişi tarafından 1980’li yıllarda öldüğü sanılmasına rağmen aslında 2013’te öldüğünün kitlesel olarak yanlış bilinmesinden geliyor. Adamı her gören “Abi sen ölmemiş miydin ya?” diyor fakat adam sağ yani. Mandela mevzusu buradan geliyor yani.
Hafızamız anlık hata yapıyor ve biz de bu yanlış bilgileri gerçekmiş gibi benimsiyoruz ve o yanlış bilgiyi iyice kalıplaşıyor orada. Ee… insan beyni sonuçta, robot olmadığımızdan mütevellit hata yapabiliriz. “Beşer şaşar” demişler.
Hatta öyle ki beynimiz bazı durumlarda daha önce yaşadığı anıya benzer olan bir durumu yaşadığında “Yaa ben bu anı yaşamıştım sanki” diyor fakat böyle bir şey mümkün değil. Buna da deja-vu diyoruz. Bu da bir çeşit hafıza kaynaklı yanılsama. Beyin enteresan bir sistem gerçekten de…