Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the post-duplicator domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/buyuteco/public_html/wp-includes/functions.php on line 6121
Ozon Tedavisi Nedir? Ne İçin Kullanılır? - Büyüteç
BilimSağlık

Ozon Tedavisi Nedir? Ne İçin Kullanılır?

Ozon tedavisi nedir, hangi hastalıklar için kullanılır, zararları var mıdır sorularına yanıt bulmanız için yazımızı okuyabilirsiniz.

Ozon, üç oksijen atomundan (O3) oluşan ve oda sıcaklığında renksiz, karakteristik bir kokusu olan kimyasal bir gazdır. Oksijen atomu, atmosferde oksijen ve ozon olarak bulunur. Ozon, bakteri, küf ve mantar oluşumunu engelleyen çevre dostu bir gazdır.

Ozonun temel fonksiyonu, insanları UV radyasyonunun zararlı etkilerinden korumaktır. Ayrıca ozon organik bileşikleri okside etme kapasitesine sahip olduğu için solunum yolları üzerinde iyi bilinen toksik etkiler

Ozon Tedavisi Nedir?

e sahiptir. Günümüzde, bir hastalığı tedavi etmek veya dezenfekte etmek amaçlarla kullanılmaktadır.

Ozon Tedavisinin Tarihi

Ozon; enfeksiyonları, yaraları ve birçok hastalığı tedavi etmek amacıyla 150 yılı aşkın süredir kullanılmaktadır. Gaz halinde ilk olarak 1840 yılında, Alman kimyager Christian Fredrick Schönbein tarafından İsviçre‘de keşfedilmiş ve ozon adını almıştır. 1840’tan sonraki yıllarda içme suyunu dezenfekte etmek için kullanılmıştır. Tıbbi olarak ise 1856 yılından itibaren ameliyathanelerde dezenfektan olarak kullanılmaya başlanmıştır.

1900 yılında Nicola Tesla, ozon gazının patentini alarak Tesla Ozon Şirketi‘ni kurmuştur. Ozon üretimine başlayan şirket, zeytinyağı ve diğer yağlar yoluyla ozonu köpürterek bir jel üretmiş ve o dönemde doktorlara satmıştır. Böylelikle tedavi amaçlı kullanımı konusunda giderek yaygınlaşmıştır.

 

Ardından ozon gazı, Birinci Dünya Savaşı sırasında kangren ve ciddi yaraların iyileştirilmesinde Dr. Albert Wolf tarafından kullanılmıştır. Ozonun tedavi edici bir araç olarak gündeme alındığı ilk önemli organizasyon ise 1935 yılında 59. Alman Cerrahi Birliği (59th Meeting of the German Surgical Society) toplantısı olmuştur. Daha sonra ozon tedavisi, dünyanın birçok yerinde çeşitli hastalıkları tedavi etmek amacıyla kullanılmış ve giderek yaygınlaşmıştır.

Ozon Niçin Kullanılır?

Ozonun tedavi ettiği hastalıklardan bahsetmeden önce, ozonun farklı kullanım alanlarına bakacak olursak;

  • İçme suyu ve kullanma suyun dezenfekte etmede kullanılır. Yüksek oksidasyon gücü sayesinde bakterilerin yok edilmesinde çok etkilidir. Ozonun suya 4 ile 10 dakika arasında uygulanması suyun dezenfekte olması için yeterlidir.
  • Balık çiftliklerinde ve hayvancılıkta kullanılır. Örneğin tavuk üretim çiftliklerinde ozon uygulaması sayesinde hayvanlar daha sağlıklı beslenir ve daha az hasta olurlar.
  • Hava temizleme ve havanın daha solunması için hava dezenfeksiyonunda kullanılır.
  • Tarım sektöründe, kullanılan kimyasalların zararlarını azaltmak ve yok etmek için kullanılır.
  • Tekstil sektöründe ağartıcı olarak ve kimyasal kalıntıları engellemek için kullanılır.
  • Taşımacılıkta, özellikle gıda taşımacılığında, konteynerlerin gerekli hijyen koşullarına uygun olması için ve taşıma esnasında kokuların giderilmesi için kullanılır.
  • Ayrıca gıda sektöründe, meyve ve sebzelerin uzun süre depolanmasını sağlamak amacıyla da kullanılır. Meyve ve sebzeler ozonlu su ile yıkandığında başlangıçtaki toplam mikrobiyal yükü %99 azalırken depolama süreleri de katı artmaktadır.

Ozon Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?

Ozon, günümüzde birçok hastalığı tedavi etmede kullanılmaktadır. Genel anlamda ozon,  oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin ihtiyacı olan dokulara daha fazla oksijen bırakmasına yardımcı olur. Bu işlemle birlikte zor iyileşen yara, damar tıkanıklığı ve dolaşım bozukluklarından kaynaklanan sorunların çözümünde önemli bir unsurdur.

Ozon Tedavisi Nedir Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?

Başlıca tedavisinde kullanılan hastalıkları özetleyecek olursak;

  • Damar dolaşım bozukluklarının tedavisi ve damar hastalıklarının önlenmesinde ve damar tıkanıklığından kaynaklanan staz ülseri ile yatalak hastalardaki bası ülserlerini tedavi etmede,
  • Diyabet (şeker) hastalığından kaynaklanan iyileşmeyen yaralarda,
  • Kronik yorgunluk sendromunda,
  • Hipertansiyon tedavisinde,
  • Kas, eklem patolojilerinde ve romatizmal hastalıklarda,
  • İlerleyen yaşlarda oksijenin dokulara aktarımında azalma olması durumunda oksijenin dokulara geçişinin artmasında,
  • Behçet hastalığında,
  • Yaygın kas ağrıları, uyku bozuklukları, yorgunluk hallerinde,
  • Boyun ve bel fıtığı tedavisinde,
  • Hepatit A, B, C hastalıklarında,
  • Alzheimer, Parkinson gibi nörolojik hastalıkların tedavisinde,
  • Migren ve baş ağrılarının tedavisinde,
  • Cilt alerjileri, egzama ve sedef hastalığı gibi kronik hastalıklarda,
  • Uçuk ve zona gibi virüslerin neden olduğu hastalıklarda
  • Yanık vakalarının tedavisinde,
  • Anti-aging de detoks olarak,
  • Göz hastalıklarının tedavisinde

kullanılmaktadır. Bu hastalıkların yanı sıra, kanser hastalıklarının tedavisinde de önemli ölçüde kullanılmaktadır. Ayrıca ozon, kilo vermeye yardımcı olmakla birlikte damardan yapılan tedaviyle vücudun metabolizmasını hızlandırmaktadır.

Ozon Tedavi Nasıl Uygulanır?

Ozon tedavisinin birçok uygulama yöntemi vardır. En çok uygulanan yöntemler ise, Majör ozon terapi ve Minör otohemoterapidir.

Majör otohemoterapi: Hastadan kan alınarak ozon tedavisinin yapılmasıdır. Alınan kanın içerisine kanla aynı miktarda ozon gazının ilave edilmesinden sonra bunun hastaya tekrar verilmesidir. Bu yöntem, kanser hastalıkları, yorgunluk, alzheimer, obezite ve yüksek tansiyon gibi hastalıklara iyi gelmektedir.

Minör otohemoterapi: Majör terapinin aşı şekline dönüştürülmüş halidir. Daha küçük miktarda kan alınır ve hastaya aşı şeklinde enjekte edilir. Minör terapide kanın, kas içine enjekte edilmesi ile genel dolaşıma ve bağışıklık ağına, anında müdahale etmesi kolaylaştırılmış olur.

Ozon Tedavisi Faydaları Nelerdir?

Ozon Zararlı Mı?

Ozon tedavisi, alternatif tıp alanında kabul edilen bir tedavi olup üzerinde birçok çalışma yapılmıştır. Ancak her tedavinin yan etkileri olduğu gibi ozon tedavisinin belli başlı zararları da ortaya çıkabilmektedir. Yüksek konsantrasyonda ozonun organik madde ile vücudun dışında reaksiyona girmesine izin veren aynı kimyasal özellikler, zararlı sağlık sonuçlarına neden olabilmektedir.

Örneğin, ozon gazının koklanması ve solunması durumunda akciğerler için bir tehlike arz edebilir. Astımın şiddetlenmesine sebebiyet verebilir ve boğazda tahriş ve öksürük oluşturabilir. Bu yüzden, özellikle astım ve diğer solunum yolları rahatsızlıklarında dikkatli kullanılması gerekmektedir. Dikkatli kullanılmadığında göğüs ağrısı ve nefes darlığı yapabilmektedir.

Kaynaklar: Tesla UniverseABD Ulusal Tıp Kütüphanesi Ulusal Sağlık Enstitüsüairozonozonterapistclinicaltrials.govBirleşik Devletler Çevre Koruma Ajansıhealthlinesciencedirectmedlineplus

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu