
Bulgularımız:
- Orijinal görüntüdeki mezar taşının üzerinde yer alan isim, fotomontaj ile değiştirilmiş “Yossi İmamoğlu” ismi eklenmiş.
- Mezar taşının orijinal halinde “Muharrem Yeğin Eşi Linda Kaden Yeğin” yazmakta.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile alakalı birçok iddia yayılımda. Bir sonraki hükümette Cumhurbaşkanı yardımcısı olacağı bilgisi, bu iddiaları daha da çok arttırdı.
Bugün Twitter’da İBB Başkanı hakkında bir kullanıcının paylaştığı fotoğrafa rastladık. Söz konusu görsel içerikte üzerinde Yossi İmamoğlu yazan bir mezar taşı dikkat çekiyor. Kullanıcı, başkanın ailesinin müslüman olmadığını ima edercesine bu mezar taşını örnek göstermiş.
Bu görüntü tabii ki tek değil. Bundan önce de birileri bu görüntüyü mütemadiyen paylaşmış.

Ekrem İmamoğlu’nun aile kabristanlığını gösterdiği iddiasıyla yayılımda olan bu fotoğrafa Büyüteç tuttuk.
Üzerinde ‘Yossi İmamoğlu’ Yazan Mezar Taşı Gerçek mi?
Öncelikle Google’a “Ekrem İmamoğlu”, “Yossi İmamoğlu” gibi ifadeler yazıyor ve aratıyoruz. Ancak ne mevzubahis mezar taşına ne de Ekrem İmamoğlu’nun ailesinin iddia edildiği üzere ‘gayrımüslim’ olduğuna dair bir bulguya erişiyoruz. Bu gibi iddiaların sıklıkla karalama amaçlı yayılıma girdiği unutulmamalı.
Ardından ilgili görüntüyü tersine görsel arama metodu kullanarak arıyor ve işin gerçeğine ulaşıyoruz. Böylelikle ak koyun ile kara koyun ortaya çıkıyor.

Tersine görsel sonuçlarında ilgili fotoğrafın üzerinde fotomontaj yapılmamış, ‘orijinal’ haline Reddit’te denk geliyoruz. Reddit’it r/turkey isimli forumunda bir kullanıcı, paylaştığı fotoğrafa İngilizce: “Mersin mezarlığında Musevi, Hristiyan ve Müslüman mezarları huzur içinde bir arada” açıklamasını düşmüş.
Gerçekten de mezar taşlarındaki dini motiflere baktığımızda, üç semavi dine dair izlere rastlıyoruz. Sonuç olarak öyle bazı internetçilerin iddia ettiği gibi mezar taşında Yossi İmamoğlu yazmıyor. Fotoğrafın orijinal halinde “Muharrem Yeğin Eşi Linda Kaden Yeğin” yazdığını görüyoruz.
Ekrem İmamoğlu’nun Aile Mezarlığı Trabzon’da Bulunuyor
Öte yandan fotoğrafın Mersin’de olması da iddiayı geçersiz yapan bir başka unsur. Çünkü Google’da basit bir araştırma ile Ekrem İmamoğlu’nun aile kabristanının memleketi olan Trabzon Akçaabat’ta yer aldığı bilgisine ulaşıyoruz.
Hatta 2019’da bu mezarların bulunduğu alanda bir takım kişilerin saldırgan eylemde bulunduğuna dair haberlere de ulaşmak mümkün. Cumhuriyet.com’un haberinde şunlar yer alıyor:
Sözcü’den Özlem Ermiş Beyhan’ın haberine göre, olay yerinde yapılan incelemede İmamoğlu’nun aile mezarlığının duvarına yapılan Nazilerin sembolü olan gamalı haç çiziminin, İmamoğlu’nun kuzeni Cemal İmamoğlu’nun evinin önünden geçen yol üzerine de çizildiği tespit edildi. Gamalı haçları kimin çizdiği belirlenemedi. Olayla ilgili kimse şikayetçi olmadı, sadece tutanak düzenlendi. Jandarmanın bölgedeki denetimlerini artırdığı öğrenildi.