Yunan Arama-Kurtarma Çalışanının Küçük Çocukla Fotoğrafı Gerçek mi?
Bulgularımız:
- Bir Yunan arama kurtarma personelinin küçük çocuğu kucakladığı görüntü bir GERÇEK DEĞİL.
- Görüntü, Midjourney AI isimli bir yapay zeka tabanlı görselleştirme yazılımı ile yaratılmış.
6 Şubat 2023’te Gaziantep ve Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle ülkece sarsıldık. An itibarıyla bu içeriği yazmaya başladığımızda 18 bin 911 kişinin yaşamını kaybettiği bilgisine yer alıyor. Bunun yanında ajanslardan gelen bilgiye göre 75 bin 573 kişinin yaralı olduğunu öğreniyoruz. Bölgede birçok arama kurtarma ekibi, çalışmalarını hızla sürdürmekte.
Sosyal medyada birçok ülkeden yardım derneklerinin ve STK’ların yardım ettiğine dair bazı haberlere denk geliyoruz. Bunların içinde Güney Kore, Japonya gibi uzak doğu ülkeleri de var. Azerbaycan, Yunanistan gibi komşular da…
Twitter’da komşu ülke Yunanistan’ın gönderdiği Özel Afet Müdahale Birimi (EMAK) ile alakalı bir gönderi sıkça paylaşımda. Birçok haber kanalı ve sosyal medya hesabı, kucağında bir küçük çocuk taşıyan bir arma kurtarma çalışanının bu samimi görüntüsünü paylaştı.
Ancak paylaşıma dikkatli baktığımızda, bunun aslında bir fotoğraf değil, illustrasyon olduğunu seziyoruz.
EMAK personelinin ellerinin anormal görünümü, bunun dijital ortamda hazırlanmış bir tasarım olduğu ihtimalini kuvvetlendiriyor. Bunun yanı sıra görsel, doğallıktan uzak ‘pastel’ tonlar içeriyor. Bu da fotoğraflarda değil, daha çok dijital illustrasyonlarda rastladığımız bir durum. Fotoğraf sadece
Görüntü Midjourney AI isimli bir yapay zeka yazılımının ürünü
İnternetçilerin şu sıralar sıklıkla paylaştığı görüntü, bir EMAK çalışanının küçük bir çocuğu kucağında taşıdığı an… Her ne kadar fotoğrafın vermek istediği mesaj güzel olsa da, fotoğrafın gerçek olduğu bilgisi yanlış. Bu nedenle ilk önce tersine görsel arama yöntemi ile fotoğrafın hangi sitelerde yer aldığını tespit ediyoruz.
Protothema.gr isimli web sitesinde Yunanistan ve Türkiye’den birçok internetçinin paylaştığı bu görselin Midjourney AI eseri olduğu belirtiliyor. Bu nedenle görüntü gerçek bir fotoğraf değil, yapay zekanın oluşturduğu bir imaj.
Paylaşımın ilk olarak Panagiotis Kotridis isimli Facebook kullanıcısı tarafından internette yayılıma girdiğini görüyoruz.
Buna benzer dijital çalışmalar, bir sosyal medya paylaşım sitesi olan Reddit’te de var. Hatta bunun için Reddit’te r/Midjourney isimli bir subreddit bile açmışlar.