Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the ad-inserter domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/buyuteco/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wordpress-seo domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/buyuteco/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Z Kuşağı nedir ve kimlere Z kuşağı deniliyor? - Büyüteç
Kültür Sanat

Z Kuşağı nedir ve kimlere Z kuşağı deniliyor?

Son yıllarda sosyal hayatta çokça duyduğumuz "Z kuşağı" kavramı ne anlama geliyor?

Yıllardır sosyal medyada, internet sitelerinde ve haberlerlerde sıklıkla “Z kuşağı” ifadesine rastlıyoruz. Peki Z kuşağı ne demek ve hangi yıllarda doğanlara Z kuşağı denmekte bunu merak ettiniz mi? Bugün bu kavramın üzerinde duracağız ve kuşaklar ne anlama gelmekte bundan bahsedeceğiz.

Z kuşağı (The Generation Z)

Z nesli ya da Z kuşağı. Peki bu Z kuşağı hangi tarihte doğdu, hangi yıllarda doğanlara Z kuşağı deniyor?

1990’ların ortalarından 2010’ların başına kadar geçen sürede doğmuş olan kişilere Z kuşağı deniyor. Genel olarak bir ifadede bulunmak kolay olmasa da bu kuşağın mensuplarının 1997’den itibaren doğanlar olduğu söylenmektedir.

Teknolojiyle doğan, teknolojiyi bilen bir nesil

İnternetin ve akıllı cihazların ortaya çıkması haberleşmenin ve medyanın en önemli göstergesi olmuştur hiç şüphesiz. Evimizde bugün kullandığımız akıllı telefonlar, tabletler ve yapay zeka ile oluşturulmuş aygıtlar milenyum nesline denk gelmiştir. Dolayısıyla Z kuşağı için teknolojinin ortasında doğmuş ve bu teknolojiyi kusursuz bir şekilde kullanıyor ifadesini kullansak yanlış olmaz! Teknolojiye bu kadar hakim olan bu milenyum nesli, bilgiye de kolaylıkla erişebiliyor ve globalleşen dünyaya da uyum sağlayabiliyor. Yurt dışındaki akranlarına yaşam tarzı olarak büyük oranda benziyorlar. Fakat yaşam tarzları epey farklı… Kimisi içine kapanık, diğer insanlarla sosyalleşmeyi reddedebiliyorken; bazısı da dışa dönük yaşıtlarıyla gezmeyi tozmayı seven sosyal olabiliyor.

Z kuşağı

Genellikle bu yaş grubundaki gençler, teknoloji ile yakından ilgili oldukları için bu alanda kendilerini kanıtlamaya ve sanal içerik üretmeye çalışıyor. YouTube, İnstagram, TikTok gibi dünyaca ünlü sosyal medya platformlarını aktif olarak kullanıyorlar. Hatta bir kısmı buradan para kazanıyor. Z kuşağı, interneti bir araç olarak değil bir yaşam biçimi olarak görüyor!

Hangi yıllar hangi kuşaklara denk geliyor?

Z kuşağının açılımı ne? X ve Y kuşağı ne anlama geliyor, hangi yıllarda doğmuştur? dediğinizi duyar gibiyiz. Bu harfler x, y ve z şeklinde gidiyor.

 

Kuşaklar şeması. Görsel: Wikipedia

 

Baby Boomer Kuşağı

Bir diğer deyişle “Boomerlar”. Bu kuşak 1946-1964 arasında doğduğu biliniyor. Boomer denmesinin sebebi, 2. Dünya Savaşı sonrası artan nüfus patlamalarının sonucunda doğan nesli temsil etmesidir. Bu kuşak mensupların en genci 50’li yaşlarının sonundadır. Genellikle teknolojiye ve global dünyaya fazla uyum sağlayamayan bu nesil, eski alışkanlıklarına daha düşkündür. Çoğunluğu işlerini ve yaşamını yerleştirmiş tabiri caizse eleğini eleyip ununu sermişlerdir. Torunları Y kuşağı sayılmaktadır.

X Kuşağı

1965-1980 arasında doğan jenerasyonu kapsayan X kuşağının en genç mensubu bugün 41 yaşındadır. Teknolojinin ve bugün aktif olarak kullandığımız sosyal medyanın doğuşu, gençliğinin sonuna denk gelmiştir. Y ve Z kuşağına göre biraz daha fazla “gelenekçi” oldukları söylenebilir. Aile bağlarına düşkündür, yeni normale uymak onlar için birçok durumda zor olabilir. Birçoğu bugün kendi işinde emekli olmuş ya da kendi işini çoktan kurmuştur.

Y Kuşağı (Millenials)

1981-1996 arasında doğan jenerasyondur. En genç mensubu bugün 25 yaşındadır. Global dünyaya uyum sağlayabilen genellikle köprü olarak nitelendirilen bir kuşaktır. Milenyaller olarak da bilinen Y kuşağı, dünya nüfusunun çoğunluğunu oluşturmaktadır. Genelde iş hayatına girmiş ve birçoğu aile kurmaya başlamıştır. Artık görece mantıklı karar verebilen, olgun sayılabilecek yaştadırlar. Ne X kuşağı gibi tamamıyla geleneklere ve rutin bir yaşama bağlıdır, ne de Z kuşağı gibi özgürlüklerine düşkün, toplumsal sistemlere karşı başkaldırır görünür. Bu kuşak için “arada kalmış” ifadesini kullanmak pek de yanlış olmaz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu