Bulgularımız:
- Singapur’daki bir metro vagonunu gösteren video GERÇEK.
- Camlar, trenin geçtiği yerleşim alanından geçtiğinde matlaşarak, kişisel mahremiyeti koruyor.
Toplu taşıma, özellikle de İstanbul gibi mega kentlerde bir seçim değil, ‘zorunluluk’ diyebiliriz. Eh tabii teknolojinin gelişimi yadsınamaz. Bugün tıpkı eskiden olduğu gibi kömürle çalışan buharlı trenlere ya da faytona binmiyoruz. Çünkü eskiye nazaran daha gelişmiş mekanik motorlar ve daha yumuşak koltuklar var ve böyle seyahat etmek haliyle daha konforlu.
Geçtiğimiz günlerde, Singapur’da kaydedildiği iddia edilen bir videoya rastladık. Söz konusu görüntülerde, tren vagonu binaların yanından geçerken vagonun camlarının mat bir hale büründüğünü görüyoruz.
Paylaşımı yapan sayfa gönderiye şu açıklamayı iliştirmiş:
Singapur’daki yerleşim yerlerine yakın geçen trenin camları, dairelerdeki kişilerin yaşam alanlarının görünmemesi için otomatik olarak matlaşıyor.
Yerleşim Alanına Yaklaştığında Matlaşan Camlar Gerçek
Öncelikle Singapur’un resmi dillerinden biri olan İngilizce ile “Singapore”, “Opaque windows” gibi anahtar kelimelerle konuyu arıyoruz. Karşımıza, bu videoya benzer bazı vagon içi görüntüler çıkıyor. Tıpkı bu videodaki gibi, tren yerleşim alanlarından geçerken camlar matlaşıyor ve görüntüyü engelliyor.
Videolardan bazıları:
Her ne kadar gerçek dışıymış gibi görünse de, Singapur’daki bu opak hale gelen cam teknolojisi gerçek. Üstelik bu videoların tarihi 13 yıl öncesine kadar dayanıyor, dolayısıyla yeni değil.
Tren ile alakalı daha derin bir araştırma yapıyoruz. Videodan anladığımız kadarıyla görüntüler “Bukit Panjang LRT” isimli bir hattı gösteriyor. Bu tren, Singapur’un ilk otonom (sürücüsüz) treni unvanını taşıyor. Her anlamıyla teknolojik anlayacağınız.
Söz konusu “Anında opaklaşan cam teknolojisi” de yeni bir teknoloji değil. Bu cam teknolojisi, tam da bu gibi mahremiyet gizliliğini sağlamak amaçlı ortak alanlarda kullanılıyor.