DoğrulamaManşet

Fotoğraf Erdoğan’ın Camiye Ayakkabılarla Girdiğini mi Gösteriyor?

Bulgularımız:

  • Erdoğan’ın camiye ayakkabı ile girdiği iddia edilen görüntü sahte.
  • 2016’da kaydedilen fotoğrafın üzerine Erdoğan’ın kafası fotomontaj ile eklenmiş.

CHP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, seccade üzerindeki fotoğrafı sosyal medyada epey ses getirmişti. Tepkilerin odağı haline gelen Kılıçdaroğlu

Kemal Kılıçdaroğlu’nun seccadeye basma konusu ile alakalı Tweet’i

Kemal Kılıçdaroğlu’nun konu ile alakalı attığı Tweet’te şu açıklama yazmakta:

Üzgünüm, seccadeyi göremediğim için çok üzgünüm. Dünyada kimseyi incitmek istemem, hele milletimi asla. Buradan istismarcılık yapanları ve kullandıkları propaganda aparatlarını da milletimizin vicdanına bırakıyorum.

Bu konu bir yana dursun, internetçiler bir başka fotoğrafı daha gündeme getirdiler. Söz konusu görüntüde bu sefer Erdoğan’ın, Camiye ayakkabılarla girip bir grup kişi arasında saf tuttuğunu iddia ettiler.

Erdoğan’ın Ayakkabılarla Camiye Girdiğini İddia Eden Tweet.

Kılıçdaroğlu’nun ardından bu sefer de Erdoğan herhalde aynı hatayı yapmaz düşüncesiyle konuya ihtiyatlı davrandık. Gelgelelim görsele bakınca sahte olduğu izlenimini aldık ve buna bir Büyüteç tutalım dedik.

Fotoğraf Erdoğan’ın Camiye Ayakkabılarla Girdiğini mi Gösteriyor?

Kemal Kılıçdaroğlu’nun ardından bu sefer Erdoğan’ın da zamanında camiye ayakkabılarla girdiğine dair bir iddiaya rastlamıştık. Bunu araştırmak için evvela “Erdoğan”, “Cami”, “Ayakkabı” gibi anahtar kelimelerle bir ön araştırma yapıyoruz. Ancak eski tarihli herhangi bir fotoğraf, haber, metin vb. bulguya rastlayamıyoruz.

Ardından tersine görsel arama yöntemi ile fotoğrafı etraflıca arıyoruz ve karşımıza bazı deliller çıkıyor.

Mekke Newspaper’ın Haberi.

Newspaper’ın ilgili haberinde “İki Kutsal Caminin Muhafızı Kral Selman bin Abdülaziz, dün sabah Mekke’de Ulu Camii ve çevresindeki meydanları dolduran ibadet kalabalığıyla birlikte Ramazan Bayramı namazı kıldı.” ifadesi yer alıyor. Konuyu Google’da aradığımızda, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın Twitter hesabından fotoğrafın orijinal haline ulaşıyoruz.

Muhammed Bin Selman’ın Tweet’i

Fotoğrafın orijinal halinde Erdoğan’ın kafasının soldan 4. kişiye fotomontaj ile eklendiğini görüyoruz. Dolayısıyla iddia gerçeği yansıtmıyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu