Doğrulama

Finlandiya’da Görünen Beyaz Aurora Fotoğrafları Gerçek mi?

Bulgularımız:

  • Finlandiya’da beyaz aurora görüldüğü iddia edilen fotoğraflar gerçek DEĞİL.
  • 2010 yılında Rusça bir forumda açılan konuda, fotoğrafı çeken kullanıcı, bu fotoğrafları floresan lamba kullanarak ‘uzun pozlama’ ile çektiğini belirtmiş.

Finlandiya’da kutup ışıklarının (Aurora Borealis) göründüğü bir dizi fotoğraf sosyal medyada bir süredir yer alıyor. Elbette ki doğa fotoğrafçılığına karşı bizim de dibimiz düşüyor. Biz de “Doğa ne güzel be!” diyoruz bu fotoğraflara baktıkça… Ancak böylesi güzel fotoğraflar, internetçiler tarafından mütemadiyen yayılınca, ister istemez şüphe çanlarımız çalıyor.

Uzayı Keşfet on Twitter: “Beyaz Aurora, Finlandiya’da fotoğraflandı. https://t.co/MKHBaDOFRl” / Twitter (archive.md)

Gelgelelim Finlandiya’da beyaz aurora göründüğü iddia edilen bu fotoğrafların gerçekçi olmadığı da zaten ortada. Elbette kapımızın önünde her zaman kuzey ışığı görmüyoruz ancak auroraların ‘yeşil renkte’ olduğunu biliyoruz.

Bu fotoğrafların aslın astarı neymiş bunu bir inceleyelim dedik.

Fotoğraf, ‘Floresan lambalar‘ Kullanılarak Kaydedilen Bir konsept Çekim

Evet… Güzel çekim, güzel görüntü… Ne var ki güzel bir görüntü olması, bu görselin gerçek bir kuzey ışığı dalgasını gösterdiği anlamına gelmiyor.

Araştırmamıza öncelikle tersine görsel arama yöntemi kullanarak başladık. TinEye ile yaptığımız aramada Rusça bir forum sitesinde ilgili görsellerin yer aldığını tespit ettik. Bu fotoğrafları paylaşan kullanıcı, çekimleri bir floresan kullanarak ‘uzun pozlama’ ile çektiğini söylemiş.

Kaynak: Yaplakal

Ayrıca bunun yanı sıra fotoğrafı nasıl çektiğini gösteren elinde floresanlı bir fotoğrafı da paylaşmayı ihmal etmemiş sağ olsun.

Fotoğrafçının floresan lamba kullanarak yaptığı uzun pozlamadan bir kare.

Sonuç olarak Finlandiya’da kaydedildiği iddia edilen beyaz aurora fotoğrafı gerçek değil. Peki beyaz auroralar bir fenomen mi yoksa gerçekten var mı diye sorabilirsiniz. Genellikle yeşil renkte gözlemlenseler de yeşil ve mor renkte de oluşabiliyor. Esasında kutup ışıkları, gökkuşağı gibi su kristalinden oluşan bir optik ilüzyon değil. Kutup bölgelerinin üstündeki manyetik alanın Güneş’ten gelen yüklü parçalar ile etkileşime geçmesi sonucunda oluşuyor. Atmosferdeki yoğunluktan dolayı ışığın kırılımı bize dans eden bir renk şöleni olarak görünüyor. İşin aslı bu yani. Beyaz aurora görülmesi ise bilimsel olarak mümkün değil.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu