Fotoğraf 1900’lü Yıllardan Bir Türk Kadınını mı Gösteriyor?
Bulgularımız:
- Fotoğraf, nostaljik konseptler üreten Retrografi isimli bir stüdyo tarafından 2014’te çekildi.
Eski fotoğraflar, nostalji duygumuzu kıpraştırıp geçmişe götüren birer zaman makinesi adeta… Ancak her ne kadar tarihi bir niteliğe sahip olsalar da, kimi zaman bilgisel olarak ‘hatalı’, paylaşıldıklarına rastlıyoruz.
Twitter’da “Öğrendikçe Varız” isimli bir sayfanın paylaştığı nostaljik görsel, kısa sürede viral hale geldi. Nitekim bu fotoğraftaki kadının görünüşü 1900’lü yıllara değil daha çok günümüze benzememekte. Bu yüzden bazı internetçiler “Yahu kardeşim bu fotoğraf yeni. Bizi mi yiyorsunuz?” benzeri cevaplar vermişler. Dolayısıyla kafalar karışık… Fotoğraftaki paylaşımda şu ifadelere yer alıyor:
1900’lü yıllar, bir Türk kadını.
Fotoğraf 2014’te “Retrografi” İsimli Stüdyo Tarafından Çekilmiş
Her ne kadar 1900’lü yıllara aitmiş izlenimi verse de, bu fotoğrafın aslında günümüzü gösterdiğini görüyoruz. Bunu anlamak için tersine görsel arama yöntemi kullanmamız yeterli oluyor.
Fotoğraf, Retrografi isimli, nostaljik giyim kuşam ve yaşam tarzını konsept alarak çekim yapan bir stüdyonun Facebook sayfasında mevcut. Paylaşımın tarihi, eylül 2014. Yani bundan yalnızca “sekiz” yıl öncesi… Dolayısıyla hiç de öyle iddia edildiği gibi fotoğraf 1900’lerden değil.
Retrografi, web sitesinde kendini şu şekilde tanıtmış:
“Retrografi geçmiş zamanların fotoğraf tekniğini, giyim stilini günümüz teknolojisini ve materyallerini kullanarak yeniden yaratmasına dayalı bir fotoğraf çalışmasıdır.
Portre fotoğrafçılığının ortaya çıktığı 19. yy. ile klasik stüdyo portre fotoğrafçılığının izlerinin halen görülmeye devam ettiği 20. yy.’ın ilk yarısına kadar olan dönemleri içerir. Retrografi çekimlerinde 4 farklı dönem vardır; 1800’ler dönemi moda tarihinde öne çıkan, döneminin İngiltere kraliçesinin adının verildiği Viktorya dönemi, I. Dünya Savaşı öncesi ‘Belle Epoque’ zamanları, I. Dünya Savaşı sonrası Çarliston dansı ile de öne çıkan kadının özgürleşmeye başladığı, Cumhuriyet dönemlerinin ilk zamanları 1920’ler ve son olarak Anadolu’nun coğrafyası, iklimi ve kültürü ile şekillenmiş otantik Anadolu dönemi.
Dolayısıyla sosyal medyada bahsedildiği gibi fotoğrafın aslında 1900’lerden değil, günümüzden yani 2014’ten olduğunu görüyoruz.