Greencard Başvurusu Nasıl Yapılır?
ABD'ye gidip oturma izni almak, bugünlerde birçok kişinin gündeminde. Peki Green Card (Yeşil Kart) nasıl alınır? Bugünkü yazımızda bunu tane tane anlattık. Buyursunlar!
Green Card, Türkçesi ile “Yeşil Kart” bugünlerde birçok kişinin gündeminde… Peki Green Card başvurusu nasıl yapılır? Green Card’a başvuruda pasaport zorunlu mu? Green Card kimlere çıkar? İnsanlar telaşlı bir şekilde bu gibi soruların yanıtını arıyor.
Green Card Nedir?
Öncelikle sık sık sorulan “Green Card nedir?” sorusuna yanıt verelim. Green Card (Yeşil Kart) Amerika Birleşik Devletleri’nin, Göçmenlik ve Vatandaşlık Yasası kapsamında, ABD’de oturma ve çalışma hakkını veren bir resmi belge. Bunu göçmenler için “Yeşil ışık sizler için yandı!” mesajı ile veriyorlar anlayacağınız. Green Card başvuruları, her yıl Ekim ayının başında açılır ve Kasım ayının başında biter. 6 Ekim 2022 saat 19:00 itibarıyla Green Card başvuruları başlamış durumda. Green Card başvuruları 1 ay civarı sürecek ve 8 Kasım 2022‘de bitecek. Başvuru yapanlar arasından çekilişle sistemde adı görünenler Green Card sahibi olacak.
Green Card Başvurusunda Pasaport Şart mı?
ABD’de yaşama hayali kuran birçok kişi, Green Card başvurusunda pasaport şart mı? sorusunu soruyor. Bunun cevabını verelim ve bir gizem de böylece son bulmuş olsun. Geçtiğimiz yıl, Green Card başvurusu için pasaport şartı kalktı. Yani anlayacağınız artık pasaport için harç ücreti yatırmak gibi bir dert yok.
Green Card Başvurusu Nasıl Yapılır?
Gelelim Green Card başvurusunun nasıl yapıldığına. Öncelikle bunun için konsolosluğa, göçmenlik idaresine falan gitmenize gerek yok. Öncelikle dvprogram.state.gov adresine giriş yapıyorsunuz.
- Ardından karşınıza gelen bu ekranda DV-2024 Instructions butonunu göreceksiniz. Buraya tıklarsanız başvuru yapmak için neler yapmanız ve hangi şartları taşımanız gerektiğini anlatan İngilizce bir PDF dosyasına ulaşırsınız.
- Photo Examples kısmından sisteme yüklemeniz gereken fotoğrafın hangi ölçüde olması gerektiğini gösteren talimatları ve biyometrik fotoğrafınızın nasıl çekilmesi gerektiğini anlatan bir bilgilendirme yazısı görürsünüz.
- Begin Entry yazan yeşil butonuna tıklayarak başvurunuza başlayabilirsiniz. Karşınıza doğrulama kodunun sorulduğu ekran gelecek. Ekranda gördüğünüz kodu kutucuğa yazın ve Submit butonuna tıklayıp diğer adımları izleyin.
Bu sayfada, bizden ismimiz, doğum tarihimiz gibi kişisel bilgilerimiz isteniyor. Green Card çekilişine katılmamız için bu kutucukları doldurmamız gerekiyor. Bu kutucuklara sırasıyla hangi bilgileri girmemiz gerektiğine bakalım:
Önemli Not:
Bilgileriniz ABD Göçmenlik idaresi tarafından inceleneceği için Türkçe karakter kullanmamalısınız. Örneğin isminiz “Tuğçe” ise, “TUGCE” şeklinde yazmalısınız. Doğum yeriniz Eskişehir ise ESKISEHIR şeklinde kutucuğa doldurmalısınız
- Last/Family Name, First Name, Middle Name yazan kısma “Soy ad, Ad, ve İkinci adımızı giriyoruz. İkinci bir ismimimiz yoksa “No Middle Name” yazan kutucuğu işaretliyoruz.
- Burada cinsiyetimizi seçiyoruz Male-Erkek, Female-Kadın
- “Birth Date” kısmında doğum tarihimizi seçiyoruz. Buraya doğum tarihimizi ABD’nin tarih kodlarına göre yazmamız gerekiyor. Yani Ay/Gün/Yıl biçiminde yazılmalı.
- “City Where You Were Born” kutucuğuna doğduğumuz şehri yazıyoruz. Eğer bilmiyorsanız “Birth City Unknown” seçeneğini işaretlemenizi istiyor. Ancak gerek yok, bu kısım kimlik kartlarımızda zaten mevcut.
- “Country Where You Were Born” Burada doğduğunuz ülkeyi seçin.
- “Country of Eligibility for the DV Program” Kısmında, bulunduğunuz ülkenin Green Card başvurusuna uygun olup olmadığını sormakta. Türkiye bu program için uygun bir ülke olduğundan “Yes” seçeneğini tıklıyoruz.
- “Entrant Photograph” Bölümünde başvuru için fotoğrafımız istenmekte. Altta eklenen linkten fotoğrafın olması gereken özelliklerinden bahsediyor. “Choose New Photo” butonuna tıklayarak fotoğraf dosyamızı ekliyoruz.
- “Mailing Address” Kısmında posta adresinizi girmeniz isteniyor. Green Card başvuru sonucunuz olumlu çıkması durumunda size ulaşmaları gerekirse hangi adreste olduğunuz soruluyor. Adress 1 ve 2 numaralı satırlara adresi, City/Town kısmına yaşadığınız şehri, Postal Code kısmına posta kodunu yazmanız ve en altta ülkeyi seçmeniz gerekiyor. Posta kodunu E-Devlet üzerinden ulaşabilirsiniz.
- “Country Where You Live Today” Burada ‘şuan yaşadığınız’ ülkeyi seçmeniz isteniyor.
- “Phone Number” Burası opsiyonel. Telefon numaranızı yazacaksanız +90 ile başlamasına dikkat ediniz.
- “E-mail Address” Sizinle iletişime geçilmesi için ulaşılabilecek bir e-mail adresi yazmalısınız. Alttaki kutucukta bu mail adresini onaylamak için aynı maili tekrar yazmanız istiyor.
- “What is the highest level of education you have achieved, as of today?” Mezun olduğunuz okul yani diploma düzeyinizi seçmelisiniz.
- “What is your current marital status?” Medeni halinizi soruyor.
- “Number of Children” 21 yaşından küçük kaç çocuğunuz olduğu soruluyor. Burayı sayıyla yazmalısınız.
Bu bilgileri doldurduysanız, başvurunuzu tamamladınız demektir en alttaki “Continue” butonuna basıyoruz. Karşınıza doldurduğunuz bilgileri doğrulayan bir kontrol ekranı gelecek, buradan doldurduğunuz tüm bilgileri tekrar kontrol edin ve “Submit” butonuna basın. Başvurunuz tamamlanmış oldu!
Açılan ekranda size bir kod verilecek. Bu kodu, Green Card talihlileri belli olduğunda sisteme girip size çıkıp çıkmadığını görebileceksiniz. Bu yüzden bu kodu kaydetmelisiniz.
Green Card başvurusu yapmak bu kadar kolay! Umarız ihtiyacı olan herkes, bu ayrıcalıktan faydalanmış olur.