Doğrulama

Nadir Görülen Yıldırım Topu Gerçek mi?

Rusya'da nadiren gerçekleşen bir "yıldırım topu" vakası yaşandı mı? Video gerçek mi bunu inceledik.

Bulgularımız:

  • Videoyu paylaşan kullanıcı, görüntüleri Adobe After Effects ile düzenlediğini, videonun bilgisayar efekti olduğunu söylemiş.

Twitter’da son zamanda internetçiler tuhaf tuhaf paylaşımlar yapıyorlar. Bugün de bunlardan biri ilgimizi çekti ve radarımıza girmeyi başardı.

Arşivlenmiş Tweet

Gönderilerdeki videoda, Rusya’da tren raylarının üzerinde parlak mavi bir enerji küresinin hareket ettiğini görüyoruz. Paylaşım sahibi,  nadiren gerçekleşen bu olayın yıldırım topu olduğunu şu ifadelerle belirtmiş:

Çok nadiren görüntülenen Yıldırım topu Rusya’da görüntülendi.

Her gün 1 Yeni Bilgi isimli bu sayfanın admini bunu paylaşırken oldukça heyecanlanmış olacak ki, “Görüntülendi” ifadesini iki kez yazmış. Olur o kadar efendim insanlık halidir diyoruz tabii ki. Ancak tahammül edemediğimiz nokta, işkembeden uydurulan, gerçekdışı bilgiler. Buna Büyüteç olarak prensip gereği olarak tolerans gösteremiyoruz.

Bu videodaki mefhumun gerçek olup olmadığını anlamak için Büyüteçledik.

Videoda, Nadir Gerçekleşen Yıldırım Topu mu Görülüyor?

İddiaya göre, bu henüz tanımlayamadığımuz olgu, Rusya’da gerçekleşen ve nadiren yaşanan bir ‘yıldırım topu’. Peki gerçekten de bu iddia gerçeği yansıtıyor mu? Bunu incelemek için öncelikle videonun içinden bir ekran görüntüsü alıp tersine görsel arama yolu ile Google’dan taratıyoruz. Sonuç olarak biraz uğraşarak, videonun gerçek kaynağına şakkadanak ulaşıyoruz. Karşılaştığımı gerçeğe şaşkınlıkla tepki verdik desek yalan olur.

Andrei Trukhonovets isimli YouTube kullanıcısının 27 Mayıs 2019’de paylaştığı bu video yaklaşık 7,5 milyon görüntülenme almış. Trukhonovets, paylaştığı bu videoya başlık olarak “Demiryolu raylarının yakınında şimşek çakması [CGI]” ifadesini eklemiş. CGI, Türkçesiyle, “Bilgisayar tabanlı görüntü” anlamına geliyor. Yani bugün Marvel filmlerinden tutun James Cameron’ın Avatar’ınaa kadar birçok filmde CGI kullanımına rastlıyoruz. Ne var ki Trukhonovets bu videoyu bilgisayar efektleri ile kurguladığını belirtse de, yanlış yayılımda olduğunu görüyoruz.

AFP de tıpkı bizim gibi bu konu ile alakalı bir inceleme kaleme almıştı. Trukhonovets bir 3D sanatçısı olduğunu ve bu videoyu bir prodüksiyon yazılımı olan After Effects kullanarak hazırladığını belirtmiş.

Trukhonovets isimli arkadaş, çalışmasının yanlış bilgiyle paylaşıldığını fark ederek videonun altına şu yorumu girmiş.

Bu kadar kişinin mucizelere inandığına şaşırdım. Morgan Freeman’ın karanlıktan çıkıp işleri yoluna koyma zamanı.

Kendisi konuyu esprili bir dille yanıtlamış. Bu video, bir daha bu açıklama ile yayılıma girer mi bilmiyoruz. Ancak bildiğimiz tek bir şey var ki, insanların böylesi görsel tuzaklara çok çabuk kanmaları.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu