OREO’nun İçinde Domuz Sütü mü Var?
Bulgularımız:
- OREO’nun Türkiye’de helal sertifikası yok ancak bu haram olduğu anlamına gelmiyor.
- OREO’nun içeriğinde domuz sütü veya domuzdan elde edilen bir katkı maddesine dair bir bulgu yok.
Coca-Cola’nın içinde fare kanı ya da böcek olduğuna dair antik uygarlıklardan kalma bir inanış var malumunuz. Bu gibi dünyaca bilinen gıdalar hakkında sürekli dezenformasyonla karşılaşıyoruz. Geçtiğimiz gün bu iddialar kervanına bir yenisi daha eklenmiş gibi… Bazı internetçiler durmadan hep bir ağızdan OREO bisküvisinin içinde domuz sütünün olduğunu öne sürüyorlar. Domuzdan elde edilen katkı maddeleri İslam dinince haram olduğundan, OREO’ya bir cadı avı başlatılmış durumda.
Akıllarda iki soru beliriyor: “OREO’nun içinde domuz sütü var mı?” ve “OREO helal mi?”
Bu işe bir Büyüteç tutalım dedik.
OREO’da Domuz İçeren Bir Katkı Maddesi Var mı?
Öncelikle bunu araştırmak için bazı önemli kelimelerle konuyu irdelemeye başlıyoruz. İlk başta OREO’nun içinde domuzdan elde edilen bir maddenin olup olmadığına dair net bir açıklamaya ulaşamıyoruz. OREO resmi Twitter hesabında Orta Doğu, Kuzey Asya ve Pakistan’da helal sertifikası aldığını söylüyor. Ancak helal sertifikası alma işinin ülkelerin aldığı prosedüre bağlı olduğunu da ekliyor. Dolayısıyla Türkiye bu grupların hiçbirinde yer almadığı için aradığımız cevaba ulaşamıyoruz ne yazık ki.
Daha sonra OREO’nun içindeki katkı maddelerini araştırmak için ürünün ‘İçindekiler’ kısmını araştırmaya başladık. Migros’un web sitesinde ürünün içindekiler bilgisini Büyüteçliyoruz.
Ürünün içindekiler kısmına baktığımızda domuz sütüne rastlamıyoruz. Dolayısıyla helal sertifikası olmaması, OREO’nun haram olduğu anlamına gelmez.
İddia, OREO’nun Attığı Bir Tweet’in Yanlış Anlaşılmasından Kaynaklanıyor
Elbette ki bu iddia sadece Türkiye’de yok. Dünyanın birçok bölgesinden Müslüman da OREO’nun dinen helal olup olmadığını tartışıyor. Bu iddianın çıkış noktası ise bizzat OREO’nun kendisi… Evet, yanlış duymadınız.
2019’da bir Twitter kullanıcısı OREO’nun resmi hesabını etiketleyerek ‘OREO’nun helal olup olmadığını’ soruyor. Bunun üstüne OREO: “Bize ulaştığınız için teşekkür ederiz. OREO helal değil.” yanıtını veriyor. Burada kayış kopuyor ve bitmek bilmeyen ‘helal mi yoksa haram mı?’ tartışması başlıyor. Oysa ki OREO şirketi neden helal sertifikası olmadığını ve bunun neden aynı zamanda haram olduğunu detaylıca açıklasaydı, işler bu duruma gelmeyebilirdi.