
Pakistan Parasının Üzerinde “Türk Bayrağı” mı var?
Bulgularımız:
- Pakistan’ın parasının üzerinde Türk Bayrağı olduğu iddiası YANLIŞ.
- Kırmızı renk, paranın üzerindeki mürekkebin ışıktaki yansımasından dolayı gözüküyor.
- Para hatalı basıldığı düşünüldüğünden, Pakistanlı yetkililer bu konuyla alakalı soruşturma başlatmış.
Türkiye’nin Afganistan ve Pakistan ile 1. Dünya Savaşı’ndan bu yana ilişkilerinin iyi olduğuna dair birçok anlatı duymışsunuzdur. Tabii elbette bunların bazıları gerçekle ilişkili değil, tamamıyla hamaset amaçlı birilerinin uydurduğu safsatalar…
Geçtiğimiz günlerde internetçilerin paylaştığı enteresan bir bilgiye rastladık. Pakistan’ın parasında Türk bayrağının yer aldığı bilgisi epey yaygın. Bunun yanı sıra, iddia sahipleri Pakistan’ın Ermenistan’ı tanımayan tek ülke olduğunu da eklemiş.

Benzer bir paylaşımı, AK Parti Gaziantep eski milletvekili ve eski Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Ali Şahin’in de yaptığını görüyoruz.

Yıllardan bu yana mütamediyen paylaşılan bu bilginin doğru olup olmadığını öğrenmek için Büyüteçledik.
Paradaki Türk Bayrağı İmgesi, Hatalı Basımdan Kaynaklı
Google’da “Pakistan parası”, “Türk Bayrağı” gibi anahtar kelimelerle konuyu aradığımızda, Hürriyet’in 10 Ağustos 2007 tarihli haberine ulaşıyoruz. Kaynak, paranın hatalı olarak sehven basıldığı bilgisi şu ifadelerle belirtiyor:
Pakistan, 1988 yılından bu yana kullandığı 1000 Rupe’lik banknotların tasarımını değiştirince ülkede yeni bir tartışma başladı. Pakistan’ın yeni parasında, eskiden olduğu gibi ünlü lider Muhammed Ali Cinnah’ın portresi korunurken, yeni paraya eskisinde olmayan bir Pakistan bayrağı eklendi.
Ancak yeni banknotlardaki, yeşil zemin üzerine beyaz ay ve yıldızdan oluşan Pakistan bayrağını, yeşil değil kırmızıya yakın bir zemin üzerine ay yıldız konuldu. Pakistan’da “Bu Pakistan bayrağı mı yoksa Türkiye bayrağı mı” tartışmaları başladı.
Pakistan basınında çıkan haberlere göre Pakistan Müslüman Ligi üyesi Raşit Ekber Han, yeni banknotlardaki bayrağın yeşil değil kırmızı fonda olmasını “Büyük bir hata” olarak nitelendirdi ve düzeltilmesini istedi.
Sonuç olarak, Pakistan’da 1988’de bu yana tedavülde olan 1000 Rupi’nin üzerindeki bayrağın iddianın aksine sehven basıldığına dair bu bilgiye ulaşıyoruz.
Ardından bu bilgiyi Urduca anahtar kelimelerle arıyoruz. Karşımıza BBC’nin Pakistan’da Urduca yayın yapan web sitesi çıkıyor. Burada da yine aldığı şekilde, hatalı olduğu ve ilgili makamların bu konuda soruşturma başlattığı belirtiliyor. Yani Ali Şahin’in ifade ettiği gibi Türk dostluğu adına bu durumun korunduğu gibi bir bilgi doğru değil.

Gelgelelim Pakistan’ın merkez bankası da bunu onaylıyor zaten. Merkez bankasının resmi web sitesinde banknotları incelediğimizde, 1000 Rupi’nin açıklama kısmında böyle bir ifadeye rastlamıyoruz.

Pakistan Merkez Bankası’nın sitesinde 1000 Rupi’lik banknotun üzerindeki bütün detaylara ulaşmak mümkün. Türk bayrağı olduğu iddia edilen kısımda, yetkililer bunun mürekkepten kaynaklanan optik bir yanılsama olduğunu söylemişler. Bunu Türk Lirasındaki banknotların üzerinde, ışığa göre rengini farklı algılayan kabartmalara benzetebiliriz.
Pakistan, Ermenistan’ı Tanımayan Tek Ülke
Pakistan’da tedavülde olan 1000 Rupi değerindeki banknotun üzerinde Türk Bayrağı olduğu iddiasını sonuçlandırdık. Ancak bu tweetlerde bir başka görüş daha hakimdi: “Pakistan’ın Ermenistan’ı tanımadığı”.
Öte yandan Pakistan’ın Ermenistan’ı tanımayan tek ülke olduğu iddiasının ise “Doğru” olduğunu görüyoruz. Pakistan, Ermenistan’ın Azerbaycan’a ait olan toprakları işgal ettiği fikri ile ülke olarak tanımıyor. Bu nedenle iki ülke birbiriyle uluslararası bir ilişki kurmuyor. Independent’in Urduca yayınında bu ifade şöyle aktarılmış:
Azerbaycan ve Ermenistan, Ekim 2020’de Dağlık Karabağ meselesi yüzünden bir savaş yürüttü. Pakistan, Ermenistan’ın Azerbaycan’ın bu bölgesini işgali nedeniyle Ermenistan’ı tanımayan tek ülkedir.