ManşetNasıl yapılır?

Tersine Görsel Arama Nasıl Yapılır?

Elinizde bir fotoğraf var peki ama kaynağı neresi? Hangi haberin içeriği olarak kullanılmış bunu bilmiyor musunuz? Bu yazımızda bunun nasıl yapılabileceğine değindik.

Doğru bilgiye ulaşmak, bir çölde bir vaha bulmak kadar zor günümüzde. Tabii bu “bilgi kirliliği” isimli batağı yaratan en önemli unsur, şüphesiz ki sosyal medya. Tabii ki burada “Bırakın sosyal medyayı, gidin bayinizden gazete alın, hem basın yayıncılığı canlandırırsınız” demeyeceğiz elbette… Çünkü dijital medyanın habere hızlı erişmek gibi iyi yanları olduğu muhakkak. Bizim temas etmek istediğimiz nokta sanal alemin yalan yanlış habere mükemmel bir zemin oluşturması.

Görseller, yazılı bilgiyi pekiştirmek için oldukça iyi birer araç. Habercilik de bu mantıkla çalışıyor. Ancak okuyucu için burada bir sorun yatıyor. Gün içinde rastladığımız görseller ne kadar doğru ve ne kadar haber içeriğini yansıtıyor? Fotoğrafta dijital düzenleme var mı? Şayet sahteyse, amacı ne?

Neyse ki bu gibi sorulara cevap olarak için elimizde çok güçlü bir araç var: “Tersine görsel arama yolu”

Tersine Görsel Arama Nedir?

Şimdi sizin aklınızda iki soru var. Birincisi Tersine görsel arama nedir? ikincisi ise Tersine görsel arama nasıl yapılır?

İsterseniz sırayla gidelim yani reverse image search yani Türkçesiyle “tersine görsel arama” neymiş ona bakalım.

Öncelikle bu yöntem adından da anlaşılacağı üzerine internete yüklenen görseli tersine doğru arayarak daha önce nerelerde kullanıldığını tespit etmemizi sağlıyor. Bu özellik, Google Görseller, Yandex, Microsoft Bing gibi arama motorlarının sunduğu bir hizmet. Taramak istediğiniz fotoğrafı bu arama motorlarına işaretliyorsunuz ve sonra görsel havuzundaki aynı fotoğrafı ya da çok benzerini karşınıza çıkarıyor. Bunun yanı sıra TinEye isminde sadece tersine görsel arama amacıyla çalışan bir site de önerebiliriz. TinEye muadillerinden ek olarak görselin tarihsel olarak hangi sitelerde yer aldığını sıralıyor. Görseli teyit ederken TinEye’ı daha fazla kullandığımızı söyleyebiliriz efendim…

Tamamen ücretsiz olan bu görsel aratma sistemi için bir başarı yüzdesi veremeyiz ancak oldukça iyi çalıştığını söyleyebiliriz. Yani her görseli bulabileceğinizin taahhüdünü vermeyelim. Size biraz da olsa, modern zaman Sherlock Holmes’ü olarak hissedebileceğinizi söyleyebiliriz. Güzel bir his… Fiyakalı…

Tersine Görsel Arama Nasıl Yapılır?

Gelelim tersine görsel aramanın nasıl yapılacağına. Az önce bazı arama motorlarından bahsedip bunların tersine görsel arama hizmeti verdiğinden bahsetmiştik. İnternette denk geldiğiniz fotoğrafı bilgisayarınıza ya da tabletinize kaydedip, bu arayüzlere atıp işinizi halledebilirsiniz. Tabii bu size biraz zahmetli gelebilir. Bu yüzden size bu işin daha kolay, daha pratik bir yolunu anlatacağız. Bu eklentiyi yükleyebilmek için tarayıcınızın Google Chrome, Microsoft Edge ya da Mozilla Firefox olması gerekiyor. RevEye Reverse Image Search isimli bir eklenti sayesinde görseli sürükle bırak çilesinden kurtuluyorsunuz. Görsele sağ tıklayıp aratmanız yetiyor.

 

RevEye Image Search Nasıl Kullanılır?

Daha önce bahsettiğimiz gibi, bunun için öncelikle RevEye Reverse Image Search eklentisini tarayıcımıza kuruyoruz.

Google Chrome için. 

Microsoft Edge için. 

Mozilla Firefox için

Eklentimizi tarayıcımızı kurduktan sonra herhangi bir görsele gelip sağ tıklıyoruz ve karşımıza hangi tarayıcıda aratmak istediğimizi soruyor. ‘All search engines’ seçeneğine tıklarsanız, bütün arama motorlarını aynı anda taratır ve dört ayrı sekme karşınıza çıkar. Her birini teker teker de seçebilirsiniz tabii.

Örnek olarak, bir haber sitesinde altın fiyatı ile alakalı bir habere tıklayalım. Karşımıza çeyrek altın görseli çıkıyor. Bu altın görseli muhtemelen başka sitelerde de var olan bir stok görsel… Şimdi bunun başka hangi sitelerde yer aldığını görmek istiyoruz. Bunun için sağ tıklayıp “RevEye Reverse Image Search” eklentisinden Google search’ü seçiyoruz. Bir sürü sonuç bizi bekliyor.

Tersine Görsel Arama Sonucu

Burada hangi sitelerde yer aldığını görebiliyoruz. İşte bu kadar kolay. Tıpkı Google gibi Yandex, Bing ve TinEye da aynı mantıkla çalışıyor. Kendiniz deneyebilirsiniz.

“Ben eklentiyle falan uğraşamam, ben manuel insanıyım.” diyenler olacaktır. Madem ki çile çekmeyi tercih ettiniz. Onu da tek tek anlatalım.

Yandex’te Görsel Nasıl Aratılır?

Yandex’te görsel aratamak için bu bağlantıya tıklıyoruz. Ardından bilgisayarımızda var olan görsel dosyasını ekranın tam ortasına sürükleyip bırakıyoruz. Daha sonra görselimizin Yandex’in arayüzündeki sonuçlarını buluyoruz. Hepsi bu kadar. Örnek olarak bir görsel denemiştik.

Yandex Görsel Arama
  • “Select crop area” ile görselin belli bir noktasını kırpıp yalnızca o kısmı arayabiliyoruz. Görselde bölgesel arama yapmak için işinizi görür.
  • “Similar images” ile aynı ya da benzer fotoğrafları gösterir.
  • Alt kısımda ise hangi görselin sitelerde yer aldığını görebilirsiniz.

Bing’de Görsel Nasıl Aratılır?

Bing’de de tıpkı Yandex gibi sürükle bırak imkanı ile fotoğrafı taratabiliyoruz. Görsel sonuçlarında karşımıza şöyle bir ekran geliyor.

Microsoft Bing Görsel Arama
  • “Benzerleri” sekmesinde, görselin ne olduğunu tarif eder. Biz bu fotoğrafı kullandığımız için bize filin ne olduğunu vikipedi makalesi kısaca ile açıkladı.
  • “Bu resme sahip sayfalar” sekmesinde, bu görselin birebir hangi sitelerde yer aldığını listeler.
  • “İlgili içerik” sekmesinde, bu görsele benzeyen görselleri listeler.

TinEye’da Görsel Nasıl Aratılır?

TinEye diğelerine ek olarak görselin arama motorlarına eklenen en eski tarihi geçmişten günümüze listeliyor.

TinEye Görsel Arama
  • “Best match” en iyi görsel sonucunu listeler. Görselin en çok hangi ziyaret edilen web sitesinde yer aldığını gösterir.
  • “Most changed” üzerinde en fazla dijital düzenleme olan görselleri listeler
  • “Biggest image” boyutu en yüksek kopyaları listeler.
  • “Newest” yeniden eskiye doğru listeler.
  • “Oldest” eskiden yeniye doğru listeler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu